Volem una Catalunya millor i una Espanya diferent.

Tornem a ser a poc menys de 60 dies per les eleccions al Parlament català. Sense dubte, són unes eleccions diferents, plebiscitàries o no, que situen als catalans davant un moment històric important.

Trobem per una banda, els defensors de la soberania nacional de Catalunya, que de forma legítima reclamen la independència del govern espanyol, tot i que la majoria es mostra defensora de continuar amb la dependència de la Unió Europea i els dictats de la Troika (veritable orígen de la crisi econòmica que patim la majoria social).

Per una altra banda, ens trobem el bloc unionista (PP i Ciutadans), defensors de l’Espanya constitucionalista heredera del franquisme, i que promou l’immobilisme, i continuar aplicant la vella divisió de l’Espanya de les autonomies, que ha demostrat la seva ineficàcia en la resolució dels problemes de convivència plurinacional i en la resolució dels problemes socials. Defensar avui la constitució monàrquica de 1978 és aprofondir en la corrupció d’un règim caduc que va consolidar la majoria d’institucions provinents del franquisme.

Els socialistes som republicans. Les bases del PSC i del PSOE som republicanes, tot i que alguns dels nostres líders han situat el debat monarquia vs república com una qüestió anecdòtica i s’afanyen en competir amb la dreta en la defensa d’una bandera que no és la nostra, igual que el posicionament polític contrari al dret a decidir. Aquests posicionaments no són socialistes. A l’any 1977, al Miting de la llibertat, els socialistes de diferents orígens i tradicions vàrem concloure que no hi ha drets nacionals sense drets socials, ni drets socials sense drets nacionals. Autodeterminació i socialisme són les dues cares d’una mateixa moneda, i en aquest sentit, independentistes i federalistes tenim les mateixes arrels.

Els socialistes volem construïr una Catalunya millor, amb millor finançament, que dóni resposta a les necessitats de la ciutadania. Amb els governs del PP a Madrid, i de Mas a Catalunya, la pobresa afecta cada cop a més persones (el 21% dels catalans estem en risc de pobresa). L’atur continua colpejant  la classe obrera, i la precarietat laboral i la pèrdua de drets s’han generalitzat. Mentres part de la burguesia catalana s’aferra a la possibilitat d’un món millor gràcies a la independència, per altra banda ens retallen i privatitzen serveis esencials com la sanitat (avui en mans de lobbies com el grup Quiron).

Una Catalunya millor no és només l’expressió d’una voluntat, és una necessitat urgent pel conjunt de Catalunya i també d’Espanya. El dret a decidir el futur (i si és una república federada a la resta de repúbliques ibèriques, millor) i els drets socials, són les polítiques que tot i tota persona que es reclami del socialisme defensem. Lluitar contra l’enfrontament entre els pobles, als que ens condueixen Rajoy i Mas, ha esdevingut en una prioritat. I no es pot lluitar contra l’enfrontament dels pobles si no és a través de reconèixer i respectar el dret de cada poble a decidir el seu destí.

La majoria social a Catalunya vol decidir el seu destí i necessita d’un Partit Socialista Català fort que ho defensi, i que torni a representar les aspiracions i nacionals dels pobles, i la defensa i garantia dels drets laborals i socials. Aquest és el paper que els socialistes hem de jugar, els nostres principis fundacionals, i que hem de tornar a representar com a millor manera de que Mas i Rajoy continuïn amb una nova onada de retallades.

Els socialistes defensem una Catalunya millor per aconseguir una Espanya diferent (federal i republicana).

Acerca de Baltasar Santos

Licenciado en Psicología, post grado en mediación, y máster en psicología forense. Curioso y en constante aprendizaje. Me encanta impartir clases, las TIC, pero sobretodo soy un apasionado de las personas. y disfruto aplicando psicología y formación para el desarrollo de personas y organizaciones.
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s